Flyttet til Flekkefjord
Utstillingen vi har hatt på Sørlandet sykehus i Kristiansand er satt opp på sykehuset i Flekkefjord. Der blir den stående ut året.
Kunsten å se seg omkring
«All kunst inneholder et svar på hva mennesket er.» (Georg Brandes) Mange har sterke meninger om hva som er kunst og hvilken verdi det har. Uansett hva vi måtte mene om den, gjenspeiler kunsten noe av hvem vi er og hvilke samfunn vi ønsker å bygge.
Skål borger!
Jul- og nyttårsfeiringen betyr fullt trøkk på byens skjenkesteder. På starten av 1800-tallet var det nærmest fri flyt av alkohol i Kristiansand, og livet i byen var preget av mye fyll og spetakkel.
Det stumme næringslivet
En artikkel om forretningskvinnene i arkivet. I dagens næringsliv finner vi tydelige spor av fortiden.
Da kvinnene inntok bystyret
I 1901 fikk en stor andel kvinner lov til å delta i kommunale valg for første gang. Kvinnedeltakelsen var ikke særlig høy i Kristiansand, men likevel tronet byen øverst i landet, med syv kvinner stemt inn i bystyret.
Sjekk slektas skolehistorie
Torsdag ringes det inn for nok et skoleår, og mange tusen elever og lærere møter forventningsfulle opp på skolen. I våre arkiver - og nå på internett (!) finner du masse spennende dokumentasjon om elever som har hatt sin skolegang i vestre del av Agder.
Arkivutstilling og pingvin i Dyreparken
I sommer er det ekstra spennende å besøke Dyreparken, iallfall om du er interessert i smakebiter fra en dramatisk og spennende historie - eller vurderer å be om å få låne en pingvin.
Mathilde Henriksen - verken «tøs» eller «en politimessig luksusgjenstand»
I disse dager pågår det en debatt om hva plassen til Agder politidistrikts nye hovedkvarter på Quadrum i Kristiansand, skal hete. Mange navn har blitt foreslått, hvor av en av dem er Mathilde Henriksen.
8. mars - Kvinners rett til borgerbrev
Arkivene kan bidra til å belyse kvinners historie. Josefine Amalie Kjevig var én av kun to gifte kvinner som fikk borgerbrev med rett til å drive handel i Kristiansand i perioden 1850 - 1894.
Kong Haakon i Mandal
Tradisjonen er en kongelig tale på nyttårsaften. Vårt bidrag når vi går inn i et nytt år, er å dele noen flotte bilder fra Kong Haakons besøk i Mandal sommeren 1948.
Nostalgi i en 50 år gammel byfilm
Her har vi en skikkelig godbit som kan sette deg i sommerstemning, om du ikke allerede er der. Kanskje dukker det opp gamle minner fra en annen tid i Sørlandets hovedstad.
«Situasjonen lysner for vår gamle alkoholiserte poet og byprofet»
Etter 92 innkomne forslag til plassering av Krag-statuen, har Kristiansand kommune avgjort at monumentet av sørlandspoeten inntil videre skal stå på Lagmannsholmen. Dikteren fikk sitte i ro i nær 60 år før han blir drevet fra Vesterveien.